Van de voorzitter

2018 is begonnen!
laat ik beginnen met al onze leden een goed en sportief 2018 te wensen. Het zou mooi zijn als dit jaar wordt ingezet met een mooi portie natuurijs. We hebben natuurlijk met Flevonice, de Weissensee en de RunnWinterweek mooie alternatieven, maar er gaat toch weinig boven een Molentocht, Nieuwkoopse plassen of de Beulakkerwiede om maar wat prachtige decors te noemen. 

Het bruist van activiteiten bij IJCE
De laatste weken zijn leden van jong tot oud druk in de weer geweest. Zo hadden we op 9 december de supersprintwedstrijden voor de jeugd van zowel de kleine baan als de 400m-baan. Op 16 december gingen ruim 25 leden en enkele niet-leden naar de 100km-toertocht op Flevonice in Biddinghuizen. Iedereen keerde heel tevreden terug naar het zuiden. In datzelfde weekend hebben enkele pupillen deelgenomen aan het pupillentoernooi in Grefrath. Één week later organiseerden we als IJCE het pupillentoernooi. We stonden met twee teams aan de start. Dan hadden we op 27 december natuurlijk de Schaatsnacht!! Het was weer een mooi evenement met bijna 300 deelnemers. Het leverde ons een leuk artikeltje in het Eindhovens Dagblad op. Tussendoor konden we nog aan de theorie schaven tijdens de clinic van Aitske Ruben op 10 december. Aitske heeft niet alleen uitgelegd waarom die bocht zo moeilijk is, maar ze heeft ook tips te geven hoe we die bocht beter kunnen rijden. Kortom we zijn allemaal erg actief geweest. 

Nieuwe activiteiten en uitvallen trainingen
Ook de komende weken staan er nogal wat activiteiten op de clubagenda. Deze activiteiten gaan helaas enkele keren ten koste van een schaatstraining. Daar komt bij dat dit seizoen de feestdagen (1e kerstdag en nieuwjaarsdag) ook nog twee keer een training afknabbelen. Bij het opstellen van de jaaragenda houden we dit wel degelijk in de gaten, maar er zijn meer factoren waarmee we rekening moeten houden, o.a. de Alternatieve Elfstedentochten op de Weissensee, carnaval, spreiding van de eigen activiteiten e.d.. Het uitvallen van een training betekent overigens niet dat je niet kunt schaatsen. Alle clubactiviteiten staan natuurlijk open voor deelname door onze leden. Dus doe mee aan de oliebollenrit op 8 januari, de clubkampioenschappen, de Ab hagendoorn- en Luc Prinsentrofee, of SPI. En tot slot: juist de clubactiviteiten èn de trainingsmogelijkheden zijn het tastbare bewijs dat je bij IJCE meer kan doen alleen maar rondjes rijden zoals dat op de publieksuren het geval is. Zo moeten zeker de clubkampioenschappen - eigenlijk toch dè clubactiviteit bij uitstek – deze keer toch veel meer deelnemers gaan krijgen.

Afgelasten trainingen bij code oranje en rood
Een paar weken geleden werd het verkeer op de maandag(avond) verrast door code oranje, later zelfs code rood. Achteraf viel het allemaal erg mee, maar wij hielden ons aan de afspraak dat bij code oranje of code rood de trainingen worden afgelast. Gedachte hierachter is dat we de trainers vrijwaren van de verplichting om onder dergelijke omstandigheden naar de ijsbaan te komen. Niet elke trainer woont immers ‘om de hoek van de ijsbaan’. Houd dus in dergelijke situaties onze berichtgeving goed in de gaten. Het vervallen van trainingen betekent overigens niet dat onze cluburen vervallen. Er kan dan dus wel gewoon geschaatst worden. 

Seksuele intimidatie en misbruik in de sport; rapport commissie De Vries in het nieuws
NOC*NSF hebben begin december jl. het rapport over dit onderwerp gepubliceerd. Het erg dikke rapport bevat zeer bruikbare aanbevelingen voor verenigingen om een veilig sportklimaat voor iedereen te bevorderen. Reden voor ons om de maatregelen die we als IJCE hiervoor al eerder getroffen hebben nog eens tegen het licht te houden en nog eens onder de aandacht van onze leden te brengen. Zo staan op onze website onder “over IJCE” het protocol ongewenst gedrag en de  “Gedragsregels ter voorkoming van sexuele intimidatie” . Sedert enkele jaren stimuleren we dat trainers en begeleiders de veel genoemde ‘Verklaring Omtrent Gedrag’ (VOG) kunnen overleggen. Ook hebben we als vereniging drie vertrouwenspersonen. Hun namen en bereikbaarheid vind je door in de zoekbalk “vertrouwenscommissie” in te typen. Tot slot gaan we na of er vanuit NOC*NSF of de KNSB nieuwe kennis en nieuwe maatregelen e.d. worden aangeboden.

Rode Kruis Ijsbrekerchallenge 2018
In de vorige aflevering hebben we gemeld dat het event op 3 en 4 maart 2018 zich concentreert op de aspirant schaatsers om mee te doen aan een prestatietocht op de 400m-baan. Een mooi evenement dus voor de beginnende jeugdige schaatser maar natuurlijk ook voor volwassenen. Ook een goed moment voor onze vereniging om die deelnemende aspirant-schaatsers enthousiast te maken voor onze vereniging. Het sportieve gedeelte zal omlijst worden met veel muziek en vermaak. Nu het jaarlijkse Glazen Huis achter de rug is zal het Rode Kruis snel met nieuws over de IJsbrekerchallenge in Eindhoven komen. We houden jullie op de hoogte.