Schaatsonderhoud

Onderhoud en slijpen van schaatsen

Om je schaatsen in goede conditie te houden moet je op het volgende letten:

 1. Specifiek, regelmatig onderhoud van je schaatsen is belangrijk. Neem altijd een doek mee om de schaatsen na gebruik te drogen dat voorkomt oxidatie (roesten) van je ijzers.
 2. Vervoer je schaatsen in badstofhoezen (die maak je zelf) en niet in schaatsbeschermers! Deze kunnen van binnen vochtig zijn.
 3. Bewaar je schaatsen altijd op een droge plaats zonder de beschermers om de ijzers. Laat de schaatsen als ze nat zijn niet drogen in de buurt van of op de verwarming.
 4. Doe schaatsbeschermers pas op je schaatsen bij de ijsbaan als je over een harde ondergrond moet lopen, of bij het verlaten van het ijs.
 5.  Scherpe schaatsen rijden prettiger. Houd je schaatsen scherp en laat ze slijpen door de vakman, tenzij je dit zelf kunt.
 6. De achterkant van elk ijzer moet afgerond zijn. Dit om gevaar voor anderen te beperken als je ten val komt tijdens het schaatsen.
 7. Een schaatsijzer is aan de onderkant niet helemaal vlak, maar heeft een bepaalde ronding. Dit is een stukje uit een denkbeeldige cirkel. Standaard wordt er een ronding van 21 of 22 meter in het ijzer geslepen. Als de ronding uit het ijzer gaat en de schaats vlak wordt, rij je niet lekker meer. Je kunt je schaatsen niet goed meer sturen. Controleer de ronding dus regelmatig of laat ze controleren.
 8. Controleer ook regelmatig of de verschillende onderdelen van de schaatsen nog goed zijn. Bepaalde onderdelen kun je gemakkelijk vervangen.
 9. Als je klapschaatsen hebt, smeer dan regelmatig de bewegende delen.
 10. Verwissel veters tijdig en wacht niet tot je ze kapot trekt.
 11. Vet de schaatsen en de schoenen in met schaatsvet of zuurvrije vaseline als je ze na de winter opbergt. Ook na het slijpen moet je de ijzers licht invetten tegen oxidatie.
Schaatsen zelf slijpen

Wat heb je nodig om je schaatsen te slijpen?

 • Slijpblok waar je schaatsen in worden vastgezet
 • Grote slijpsteen, met een grove en een fijne kant
 • Braamsteentje
 • Doek
 • Polijststeen

Hoe moet ik slijpen?

Jan Bakermans verzorgt voor IJCE-leden zowel jeugd en ouders en voor senioren ook jaarlijks een instructieavond waarin alle belangrijke aspecten van het slijpen aan de orde komen en waar je specifiek op moet letten bij het slijpen. Deze instructieavond wordt bekend gemaakt via de agenda. Verder zijn er op internet diverse instructie(video's) te vinden.

Naast het scherp slijpen is het slijpen van de ronding in de schaats is erg belangrijk. Dat moet je elk seizoen checken en kun je beter niet zelf doen, maar aan een deskundige overlaten. Gelukkig is hierover ruime deskundigheid en veel ervaring aanwezig bij onze slijpmeesters.

Schaatsen laten slijpen

IJCE-Leden die vragen hebben over onderhoud van hun schaatsen en het slijpen ervan, kunnen daarvoor terecht bij onze deskundige slijpmeester Jan Bakermans. Jan is op zaterdagochtend, zondagochtend en maandagavond tijdens het 2de en 3e IJCE-uur op de ijsbaan.

De slijpmeester kan onder andere:

 • De ronding weer goed in je schaats slijpen (bv. R21-R22).
 • Polijsten superfijn en fijn.
 • Kromme schaatsen richten.
 • Roestige schaatsen oxidatievrij maken.
 • Speling scharnierstuk klapschaats afstellen.
 • Verstevigen van de schaatsschoen.
 • Knellende schoenen verwijden.
 • Vlakken van wetsteen.
 • Montage van klapschaatsen/skeelers enz.

De prijs voor het slijpen is afhankelijk van de soort werkzaamheden die uitgevoerd worden en spreek je af met de slijpmeester.