Jeugd

(Beter) leren schaatsen

Bij IJCE kun je leren schaatsen. De (doorgaans jonge) jeugd leert dat op de overdekte 30x60 meter baan, ook wel bekend onder de naam 'kleine baan' en de gevorderd jeugd krijgen les op noren op de 400 meter baan, ook wel bekend als de 'lange baan'.

Plezier staat bij IJCE voorop. Wie plezier heeft op het ijs komt graag terug. Wie vaker op het ijs staat leert beter schaatsen. Op de kleine baan doen wij dat met veel spelletjes en het geven instructies door bijvoorbeeld dieren na te doen. Wist u dat bijvoorbeeld een aap een prima schaatshouding heeft? Voor jonge kinderen is het leuker om als een aap naar de overkant te schaatsen dan te horen dat ze ‘diep’ moet zitten en zo naar de overkant te schaatsen.

De groepen op de kleine baan zijn ingedeeld naar niveau:

Pinguins: niet zo snel, beetje wiebelig op het ijs
Walrussen: sneller dan een pinguïn maar nog wat traag en grof in zijn bewegingen
Zeehonden: sneller dan de walrus en een stuk behendiger.
IJsberen: krachtig, behendig en de snelste op het ijs.

Lees ook: Voor het eerst op de kleine baan.

Van leren naar trainen

Na de ijsberen gaan de kinderen naar de lange baan. Daar leren ze verder om nog beter en sneller rechtuit en in de bochten te schaatsen. Daarbij veranderen de lessen langzaam in trainingen: naast techniek gaat het dan ook om kracht en uithoudingsvermogen. We gebruiken daarbij de laatste methodes van de KNSB. De vorderingen worden bijgehouden op een officiëel KNSB vaardigheidspaspoort.

De groepen op de lange baan zijn in eerste instantie op leeftijd ingedeeld:

  • Pupillen (tot ongeveer 12 jaar)
  • Mixgroep pupillen/junioren (10 t/m 14 jaar)
  • Junioren (vanaf 13 jaar)

Per leeftijdscategorie zijn er meerdere groepen. De accenten zijn per groep wat anders. Bij de groepsindeling wordt dan gekeken naar schaatstechnisch niveau en ambitie). Op die manier komen kinderen met gelijke interesses en vergelijkbaar niveau in de goede groep terecht. 

Alle jeugd van IJCE traint op dezelfde uren. Op dit moment trainen zijn op zaterdagochtend en maandagavond. Zie voor de exacte tijden ons baanrooster.  

Wedstrijden rijden

Echt schaatsen leer je niet alleen op de training maar ook met wedstrijdjes rijden. Er zijn wedstrijden voor alle leeftijdsgroepen en voor elk niveau. Je kunt er je vorderingen met het schaatsen meten met jezelf en met anderen. Maar het is vooral erg leuk en gezellig.Voor de allerkleinsten is er het kleine banen toernooi en de meer gevorderden nemen deel aan trainings- en interclubwedstrijden

Voor veel IJCE jeugd en hun ouders is de gang van zaken rond wedstrijden en toernooien een waar doolhof. Welke wedstrijden zijn er? Waar vind ik die? Hoe geef ik mij op? Heb ik een licentie nodig? We hebben gepoogd alles op een rijtje te zetten op deze pagina. Je vindt hopelijk hiermee je weg in de doolhof. Mocht je er toch niet uitkomen, vraag dan even na bij je trainer of een teamgenoot die ook wedstrijden rijdt.

Gezellige activiteiten

Naast trainen en wedstrijden rijden organiseren we ook een flink aantal activiteiten voor de jeugd. Meer daar over kunt u vinden op onze activiteitenpagina.

Kennis maken

Regelmatig organiseert IJCE voor nieuwe jeugdleden een welkomstles op de ijshockeybaan van het IJssportcentrum Eindhoven. Nieuwe jeugdleden worden daarvoor samen met hun ouders uitgenodigd om kennis te komen maken met de trainingen en de mogelijkheden van het schaatsen bij IJCE. Meer informatie? Klik hier