Verslag toertocht Flevonice

Zaterdag 4 januari zijn wij met 17 mensen afgereisd naar de 2,5 km. lange ijsbaan van Flevonice in Biddinghuizen. Later op de middag kregen wij ook nog een buitenlandse inmenging in de persoon van een Belg die ook vaak met ons mee is gegaan, maar er nu voor koos een bed te reserveren in een naburig hotel om ‘s morgens maar op tijd op het ijs te kunnen staan. Als zich nog 13 mensen meer hadden aangemeld, hadden wij een luxe bus kunnen bestellen om ons, geheel volgens IJCE-traditie, comfortabel te laten vervoeren. Dit is vooral op de terugweg altijd een mooi gezicht met al die overtrainde en uitgebluste sportlijven. Maar goed, we hebben gecarpoold en dat ging ook prima met voldoende auto’s.

Bij aankomst lag een prachtige ijsvloer op ons te wachten. Eerst hadden wij zo onze twijfels met windkracht 4 en de vorige dag veel regen, maar vandaag was en bleef het droog. Wel lag er een dun laagje water op het ijs, maar dat kwam de ijsvloer alleen maar ten goede: het ijs gleed hierdoor als een trein en er waren totaal geen scheuren. De paar ribbels namen wij dan maar op de koop toe, je kunt nu eenmaal niet alles hebben, het blijft tenslotte natuurijs.

De eerste acht rondjes van 2,5 km. gingen wij nog samen, maar de volgende vier sessies van telkens acht ronden hebben wij ons gesplitst in een snelle en langzame groep om totaal 100 km. te schaatsen. Een paar mensen gingen voor eigen kansen en schaatsten, meestal individueel, hun eigen gekozen afstand.

Het was weer een bijzonder geslaagde dag met veel schaatsplezier. Iedereen heeft ervan genoten en keerde ongeschonden weer thuis met sterke verhalen. Wij kunnen dit iedereen aanraden. Zo’n schaatstocht is een unieke kans om in dit kikkerlandje met elke winter te hoge temperaturen voor een mooie schaatstoertocht, toch een toertocht te rijden in de vrije natuur van de Flevopolder. En echt mensen: op de meeste plaatsen wordt de wind opgevangen door duintjes en windschermen langs de ijsbaan. Dus de volgende keer allemaal massaal inschrijven!!!