Verslag Schaatstoertocht FlevOnIce - 5 januari

Toen de benen net weer hersteld waren van de Schaatsnacht, schreef de Natuurijscommissie van IJCE deze winter alweer haar 2e schaatstoertocht uit naar Flevonice in Biddinghuizen. Zo zijn de deelnemers goed voorbereid op wat ons deze winter nog allemaal te wachten staat, zal de commissie gedacht hebben!

Omdat het weer en de ijsconditie vooraf niet veel goeds voorspelden, bleven er van de 23 aanmeldingen uiteindelijk 15 mensen over die het avontuur aandurfden en zij hebben er geen spijt van gehad. Door dit deelnemersaantal zijn wij gaan carpoolen.

Met windkracht 4 was het hard werken en met 8 graden boven nul, stond er een laagje water op het ijs. Door dit laagje water gleed het ijs fantastisch en er was geen scheur te bekennen, alleen op enkele plaatsen ribbels. Bovendien was het lang niet zo druk dan bij een schaatstoertocht georganiseerd door Flevonice, wat de veiligheid ten goede kwam. Hierdoor was het ook gemakkelijker onze groep, met een gemiddlede snelheid van 21,2 km/u, bij elkaar te houden.

Om deelnamekosten te besparen hebben wij ervoor gekozen onze eigen schaatstoertocht bij Flevonice te organiseren, zonder medailles + koek en zopie. Op een medaille zit niet iedereen te wachten en het restaurant van Flevonice biedt voldoende voor de inwendige mens. Tijdens onze schaatstocht hadden wij hier bovendien helemaal geen tijd voor. De meesten schaatsten in een groep, die zich onder de uitstekende leiding van Jolanda Wiepking hadden voorgenomen 100 km te schaatsen met om de 5 rondjes van 3 km een korte pauze langs het ijs. Voor uitgebreid restaurantbezoek is dan geen tijd, eerst de missie volbrengen dacht iedereen en dan de ontlading. En zoals iemand na afloop opmerkte “Het was niet makkelijk, maar ik heb een voldaan gevoel!”. Dat gold voor meer van ons groepje met 9 echte diehards, waarvoor opgeven geen optie was. De één had blauwe tenen, de ander pijnlijke bovenbenen en ongetwijfeld zullen er meer geweest zijn met andere (verzwegen) lichamelijke ongemakken, maar wij bereikten gezamenlijk ons doel.

Op bijgaande foto zien jullie ons direct na de finish, een stelletje stoere doordouwers die weer een verhaal te vertellen hebben. Anderen zijn hun eigen weg gegaan met eenzelfde doel: het gevoel van natuurijs ervaren in lijf en leden.