Luc Prince en Ab Hagendoorn Trofee 10 maart 2019 - verslag

Bij de slotmanifestatie wordt op de laatste zondag van het schaatsseizoen gestreden om 2 bokalen:

  • De Luc Prins Trofee voor dames 40+ en heren 50+.
  • De Ab Hagendoorn Trofee voor heren 60+

Even was het onduidelijk, of de wedstrijden om genoemde bokalen wel zouden plaatsvinden. Ze stonden niet op de activiteitenkalender, en ook een daadkrachtige wedstrijdcommissie bleek niet meer te bestaan. Ter elfder uren werd er gelukkig toch actie ondernomen en kon een van de oudste tradities van de ijsclub (alweer voor de 37ste keer) weer plaatsvinden. Een welgemeend compliment aan de dames van het wedstrijdsecretariaat, de speaker en de wedstrijdjury is dan ook zeker op zijn plaats.

Om een ieder de kans te geven om  op dit vroege zondagochtend uur zijn/haar kwaliteiten te kunnen meten werd er dit jaar ook een wedstrijdje gereden voor de heren 50- en dames 40-. De belangstelling hiervoor liep (nog) niet over, maar er waren voor deze wedstrijden dan ook (nog) geen bokalen ter beschikking. Wie weet gaat ook voor deze happening iemand  zijn/haar naam lenen en stelt hiervoor een passende wisselbokaal ter beschikking.

De wedstrijd voor de mannen onder de 50 werd gewonnen door Erwin van de Boogaert. Bij de dames was Anne Diepenbrock  de snelste.

Vervolgens werd er gestreden om de felbegeerde Luc Prince bokalen. De organisatie had besloten om deze keer de dames en de heren tegelijkertijd te laten starten. Na twee loze ronden kon de wedstrijd van start, maar dat werd in eerste instantie niet echt spannend. Met name de dames hadden er nog wel zin in, maar de heren blijkbaar niet echt. Tot een ronde of twee, drie voor het einde lieten ze de dames het werk doen en maakten de heren er een rustig toertochtje van. Maar op het einde kwam het spel toch nog op de wagen. Frank van Schaik wilde het niet aan laten komen op een sprintduel met Maarten van de Pas en opende dan ook de strijd met een felle demarrage. Maarten wist deze aanval echter wel te pareren  en kon vervolgens afgetekend winnen. Frank had intussen zijn krachten verspeeld moest genoegen nemen met de derde plek achter Edwin de Blauw die tweede werd.

Bij de dames was er ondertussen ook nog een verbeten strijd om de eerste plek. Mijke Breukels wist het tot een goed einde te brengen en de bokaal mocht dan ook weer mee naar Geldrop. Ze had er al een beetje rekening mee gehouden dat de trofee weer mee naar huis mocht en daarom vervoer geregeld. Op de fiets neem je zo’n meubelstuk namelijk niet gemakkelijk mee. Tweede werd Simone Pauelsen en Marianne Vincken sloot haar fantastische seizoen af met een derde plek.

Tot slot werd de wedstrijd om de Ab Hagendoorn trofee verreden. Na de twee loze ronden werd hier de snelheid echter wél flink opgevoerd. Maar door afwezigheid van potentiële winnaars (als Harrie Wenting en Ad Swinkels) was de wedstrijd niet echt spannend. Als gebruikelijk deed Ruud Wijers een ontsnappingspoging, wetende dat hij niet op zijn sprint kan vertrouwen. Hij kon echter zijn achtervolgers niet van zich afschudden en reed met een kopgroepje naar de finish. Wim Voorhout moet nog een beetje aan zijn tactiek werken, dan heeft hij volgend jaar wel kansen op de overwinning. Nu wist hij in ieder geval wel Ruud Wijers te verslaan al was het maar met een halve schaatslengte. Uitslag: 1. Laurens van Gorp, 2. Wim Voorhout  en 3. Ruud Wijers.

Hopelijk heeft dit slotfestijn volgend jaar weer een vervolg en wordt het deelnemersaantal nog groter. Tenslotte is dit een wedstrijdje voor de hele club en wie wil er nu niet worden opgenomen in de erelijst van winnaars tussen namen als: Toon Peeters,  Roelfke Toxopeus, Bill van der Werf, Marjan Struving en Jan Harmsen.