Losbollig schaatsen is hoofdzaak

De aanwijzingen diep zitten en kijk onder je wenkbrauwen door kunnen gemakkelijk resulteren in het stijf houden van het hoofd en de nek. Terwijl het juist heel belangrijk is dat hoofd – en nekspieren voortdurend ontspannen blijven. Is dit niet het geval dan zullen de rugspieren  en overige spieren die spanning  makkelijk over kunnen nemen.

Het begint al met de houding van de romp. Door de verhoogde spierspanning in nek en rug kunnen de buikspieren minder goed aanspannen en kan de onderrug onvoldoende bollen en kan ook het stuitje moeilijker naar beneden wijzen.

Ontspannen tijdens het rijden en het vasthouden van die ontspanning als je de snelheid wil laten toenemen en je dus juist dieper moet gaan zitten, kan daardoor best lastig worden.

Maar zeker zo belangrijk zijn de gevolgen voor de balans. Voor het handhaven van de balans is het noodzakelijk dat het lichaam razendsnel kan reageren op de geringste verstoringen van die balans. Voorwaarde daarvoor is echter wel dat er in het lichaam zo weinig mogelijk overbodige spanning aanwezig is.  Hoe groter de ontspanning, hoe sneller het lichaam autonoom – je hoeft er niet bij na te denken – de geringste dreigende balansverstoring in de kiem kan smoren. Je hebt het dus niet in de gaten, dat zonder dat je ervan bewust bent jouw lichaam zijn balans zelf herstelt. Bovendien is daar maar heel weinig spierkracht voor nodig. Spierkracht die je maar beter kan gebruiken voor een krachtiger afzet. Immers hoe groter de balansverstoring, hoe meer kracht het je kost om die verstoring op te heffen. Die kleine correcties kunnen dus  plaatsvinden buiten je bewustzijn om.  Wel zo makkelijk. Kan je lekker ontspannen blijven doorrijden.

Hoef ik dan nergens meer op te letten zou je je kunnen afvragen. Natuurlijk wel! De juiste schaatstechniek heeft aandachtspunten genoeg. En niet in de laatste plaats het “losbollig schaatsen”, waarbij het hoofd zachtjes kan blijven meedeinen op het ritme van de schaatsbeweging, waarbij de ogen zo horizontaal mogelijk kunnen blijven, mijns inziens nodig voor een snelle detectie van balansverstoringen.

Kortom:  Blijf gefocust en houd je hoofd er losjes bij!