Teamsprint tijdens de clubkampioenschappen

De teamsprint is een wedstrijd waar je niet als individu maar als groep deelneemt en dus samen een prestatie neerzet (geheel volgens ons motto Samen beter & sneller schaatsen ...).

Hoe werkt het?

Bij de teamsprint wordt er per rit gereden door twee teams van drie tot vijf rijders per team. Elk team rijdt samen een aantal rondes waarbij er elke ronde een rijder afvalt. In principe bij 3 rijders dus 3 ronden, bij 5 rijders 5 ronden etc. De eerste rijder rijdt een volledige ronde op kop. Na deze ronde, bij het passeren van de finish (de rode lijn over de gehele breedte van de baan), wijkt de eerste rijder naar buiten uit. Vervolgens neemt de tweede rijder de kop over en de routine herhaalt zich: een volle ronde op kop en bij finish naar buiten uitwijken. Dus alleen de laatste rijder rijdt alle rondes. De teams starten tegenover elkaar, het ene team bij de 1000m finish, het andere team aan de overkant van de baan bij de 1000m start, net als bij een ploegenachtervolging. De teams rijden in de binnenbaan van de wedstrijdbaan.

Bij de clubkampioenschappen worden er allereerst teamsprint-kwalificatieritten gereden. De winnaar van de rit is het team dat als eerste over de streep komt. Daarna komen er twee halve finale ritten en een finale rit voor de winnende teams van de kwalificatieritten. Dit schema gaat uit van maximaal 8 teams (dus maximaal 40 deelnemers), mochten er meer dan 8 teams zijn dan wordt op basis van de tijden de vier snelste teams gekozen voor de halve finales. Tussen kwalificatie- en finaleritten zit een wedstrijdblok voor de jeugd en licentiehouders zodat je kunt herstellen voor de volgende rit.

De teams voor de teamsprint worden op de avond zelf samengesteld op basis van de uitslagen van de 500m, die alle rijders eerst rijden.In elke groep zitten dus snelle en iets minder snelle rijders (mannen en vrouwen door elkaar) en de teams zullen dus aan elkaar gewaagd zijn. Je hoeft dus niet zelf een groep te formeren, maar rijdt in een team van verschillend niveau, waarbij je uiteraard met de groep de tactiek kan bespreken wie er de meeste ronden rijdt. Goed de krachten verdelen in de groep en goed samen in de treintje rijden is onderdeel van de uitdaging om samen snel te schaatsen!