Aanschafadvies noren

Om goed te kunnen schaatsen, heb je vooral een goede schoen nodig. Schaatsschoenen moet je niet op de groei kopen en niet passen met normale sokken. Te grote schoenen zorgen voor onstabiliteit en vergroten de kans op blaarvorming.

Wat is een goed schaatsschoen?

Contrefort

Niet alleen de pasvorm, maar ook de kwaliteit van de schaatsschoen is belangrijk. Er moet model in zitten. Bij een goede schoen zit er een versteviging in de hak, het zogenaamde contrefort. Deze is gemaakt van kunststof of geperst karton. Bij de duurdere modellen kun je het contrefort vervormen naar de vorm van de voet. Bij een slechte schoen ontbreekt het contrefort, bij een goede schoen is een stevig contrefort van de hak tot vooraan de voet aanwezig.

Voetholtesteun

Behalve een contrefort moet een schaatsschoen ook een voetholtesteun hebben. Bij goedkope modellen is er vaak een nep-naadje of een nep stuk leer aangebracht om de indruk te wekken dat de schoen een voetholtesteun heeft. Met een voetholtesteun en een contrefort wordt de voet zowel van de onderkant als de zijkant goed ondersteunt.

Vetergaten, leer en binnenzool

Ook op de vetergaten moet worden gelet. Zijn er ringetjes aanwezig en zitten de gaatjes niet te dicht bij de rand van het leer? Dit is anders snel uitgescheurd. Let op het schoenleer, een uitgelubberde schoen geeft niet veel ondersteuning. Een binnenzool verhoogt het comfort.

Veters

Aan de keuze van veters en het rijgen van de veters moet aandacht worden besteed. Het is van belang dat de veters stevig aangetrokken worden, maar niet zo strak, dat de bloedsomloop wordt belemmerd en men koude voeten krijgt. Bovendien is het aan te bevelen, de veters niet overal even strak te trekken. Bij de eerste paar gaatjes onderaan de schoen, is het prettig als de veters niet te strak zitten, zodat de tenen wat bewegingsvrijheid hebben. Verder naar boven moeten de veters juist wel strak zitten, zodat de voet daar stevig omsloten wordt en niet kan schuiven.

Normaal zal de veter na enige tijd overal een gelijke spanning krijgen, ook al trekt men hem niet overal even strak aan. Als men een speciale manier van rijgen en/of speciale veters gebruikt, gebeurt dit niet en kan men precies daar spanning krijgen waar die gewenst is. De speciale veters zijn de z.g. waxveters, die in de schaatsspeciaalzaak te koop zijn. De manier van rijgen om schuiven van de veter te voorkomen is, de veter bij het rijgen steeds van buiten naar binnen door het gaatje te steken. Dan klemt de veter zich vast en schuift niet. Extra zekerheid kan men nog krijgen door bij het derde of vierde gaatje de veter tweemaal door het gaatje te rijgen. Op deze manier kan vooraan de voet de veter losser zitten en niet schuiven en bovenaan de voet strak. Zijn de veters te Iang, bindt ze dan niet onder de schoen of om de enkel, maar leg een dubbele strik of knip de veter in het midden door, maak hem daar korter en leg een knoop in het einde. Op die manier blijven de uiteinden heel, zodat men makkelijk kan blijven rijgen.

Sokken, warme voeten

Het gebruik van dikke sokken of van meerdere paren sokken is absoluut af te raden. Men heeft dan geen goed "contact" met de schaats en het zal dus moeilijk zijn om technisch goed te schaatsen. Het dragen van meerdere paren sokken zal zelfs de vorming van blaren bevorderen, door het over elkaar schuiven van de sokken. Het beste is om een paar dunne sokken te dragen van wol of een van een moderne kunstvezel gemaakte sportsok. De schoenveters hoeven dan niet extreem vast aangetrokken te worden, de doorbloeding blijft goed en de voeten blijven warm. Alleen bij zeer Iage temperaturen kan het nodig zijn voor verdere "isolatie" te zorgen, De beste manier daarvoor is isolatie aan de buitenkant van de schoen door overschoenen, die in vele soorten en kleuren te koop zijn.

Schoenmaat

Schoenen moeten niet op de groei gekocht worden. Als te grote schoenen worden gekocht, sta je onstabiel. Met te dikke sokken schuiven voeten door de schoenen, waardoor blaren kunnen ontstaan. De veters moeten met te dikke sokken te strak worden aangetrokken, waardoor bloedvaten gedeeltelijk worden dichtgedrukt. Dit heeft weer koude voeten tot gevolg. Koop schaatsen van minstens dezelfde maat als de normale schoenmaat. Vaak is het advies om de schoenmaat van je schaatsschoen 1 maat kleiner te nemen dan je normale schoenmaat. Pas de schaatsen met dunne sportsokken.

Onderstel

Als onderstel van de schaats zijn de nodige varianten op de markt. Je hebt het stalen, kunststof en verstelbare onderstel en de klapset. Bij het stalen onderstel zijn de voetplaten met klinknagels onder de schoen gemonteerd. Tussen de schoen en de voetplaten mag geen beweging zitten. De verbindingen tussen voetplaten, potten, buis en schaatsijzer zijn bij goedkope modellen gepuntlast. Bij duurdere modellen zijn deze plaatsen ook nog gesoldeerd en voorzien van een laagje tin. De potten kunnen vari?ren in hoogte. Dit hangt af of we te maken hebben met een "lage" of "hoge" noren. Voor beginners, recreanten en kinderen is de lage Noor aan te raden. Doordat de schoen dichter bij het ijs staat, worden de enkels minder belast, wat de stabiliteit ten goede komt.

Staalsoort

Verder is de staalsoort en de kwaliteit van het schaatsijzer van belang. Dit bepaalt in hoge mate of de schaats lang scherp blijft, snel breekt of snel vervormt. Behalve bij de heel goedkope schaatsen bestaan er nauwelijks nog slechte ijzers.

Kortom: Met bovenstaande kennis moet je de schaatsen kunnen kiezen, die het beste bij je passen in relatie tot je techniek, het doel waar je de schaatsen voor wilt gebruiken en natuurlijk de daarbij passende portemonnee.