Maandag 1A

Trainingsdag
maandag

Maandag/Dinsdag/Donderdag/Zaterdag 1A is een gezellige schaatsgroep waarvan de kern bestaat uit wedstrijdrijders en ervaren schaatsers met een wedstrijdverleden. We krijgen ook regelmatig schaatsers uit de andere senioren en masters groepen die zich specifiek op wedstrijden willen voorbereiden.

De groep "traint zichzelf", met dien verstande dat een aantal mensen zich als trainer heeft opgeworpen op grond van hun jarenlange ervaring als actief wedstrijdschaatser. Zij hebben zich inmiddels ook aardig in de trainingstheorie verdiept. We trainen dan ook zowel in de zomer (bos training) als in de winter volgens een uitgeschreven jaarprogramma: dit programma is gericht op de wedstrijdschaatsers. Het jaarprogramma besteedt specifieke aandacht aan de klassieke langebaan afstanden (tot 5000m), zowel qua fysieke belasting als qua technische vereisten. 

In elke training worden specifieke technische opdrachten verwerkt, ook op hoge snelheid. Omdat we meerder trainers hebben die elkaar afwisselen worden de trainingen zeer afwisselend ingevuld. De trainers die geen dienst hebben rijden gewoon mee in de groep en geven vaak toch technische aanwijzingen. Bij sommige specifieke trainingen (zoals starts) waar niet iedereen aan deelneemt springt soms een van de andere trainers in voor dat deel van de training.

De groep traint op maandagavond en zaterdagochtend. Sommige (wedstrijd)rijders en trainers hebben ook een trainingsabonnement voor het gewestelijke uur op dinsdag en donderdag. Na de zaterdag training doen we ook nog collectief een half uurtje een core stability training, omdat we dat zien als een essentieel deel van de lichamelijke fitheid die schaatsers nodig hebben, zowel om blessures te voorkomen als om stabiliteit en balans tijdens het schaatsen te bevorderen. Daarna is er koffie in het Schaetshuys!

Begin mei starten we ons seizoen traditioneel met een gezellig trainingsweekend in Limburg of de Ardennen, waar we veel mountainbiken, zelf gemaakte etenswaren verorberen (veel zelfgebakken cake!) en tijdens een gezellig partijtje ouwehoeren uiteraard de traditionele barbecue op zaterdagavond.