IJCE toert door het platteland in Liempde

Het is zondag 9 september 2018. Zes leden van de IJCE MTB trainingsgroep (Ard, Michael, Marijn, Wim, Han, en ik) doen samen mee met de 17e MTB toertocht Liempde. Het is voor mij de eerste MTB toertocht en ik heb er zin in. Woensdag hebben we nog een intensief-duur training gedaan tijdens de MTB training, dus ik ben goed voorbereid.

Onze start is om kwart over negen vanaf Café ‘t Groene Woud. We gaan voor een rit van 50 kilometer. Het eerste stuk gaat over boerenpaden met veel MTB'ers achter elkaar. Het is uitkijken geblazen. Door de vele fietsers heb ik slecht zicht en beland ik onverwachts in een diep spoor. De route gaat verder door de weilanden. De fietsers waaieren uit elkaar en het wordt lekker overzichtelijk. Verder is het weer heerlijk om te fietsen, zonnig en niet te warm.

Wim meldt dat de eerste 10 kilometer zit er op zit. Dat is vlot, denk ik. Nu al 20%, dat wordt een makkie. Dan komen we in een bos met een paar pittige hellingen met behoorlijk los zand. Ik stuit op een rij vastgelopen MTB'ers op de helling. Dus even afstappen en te voet de helling nemen, en dan weer snel op de fiets springen. Daarna moeten we een afvalberg beklimmen. Oef, dat is zwaar. Ik heb waarschijnlijk niet genoeg terug geschakeld. Dit heeft me redelijk wat energie gekost.

Onderweg

Na een afstand van 20 kilometer komen we bij de eerste pauze plaats. Even rusten en bijtanken met door de organisatie verzorgde versnaperingen en drinken. Daarna vervolgen we de route. De route is afwisselend. Rechte paden door het land, langs het water, en door het bos. Bochtige stukken, hellingen, en af en toe een stukje weg.

Als de eerste helft van de route er op zit begin ik vermoeidheid te voelen. Langzaam lopen de voorste IJCE'ers op me uit, maar ik houd ze in het zicht. Af en toe hergroeperen we weer en gaan we met z’n allen verder. Zo gaat het door naar de tweede pauze plaats op 40 kilometer, die meer dan welkom is, want ik begin behoorlijk moe te worden. Even op adem komen, wat eten en drinken, en weer verder.

De laatste loodjes...

Nog 10 kilometer, dat moet goed te doen zijn denk ik. Dat viel tegen. Onderweg moet ik nog een berg met grindpaden bedwingen. Ik loop vast in het grind en moet afstappen. De afdaling over een grindpad vind ik riskant. Dus voorzichtig langs de kant van het pad. Mijn benen willen niet zo hard meer. De voorste IJCE'ers verlies ik uit het zicht. Het einde laat lang op zich wachten.

Dan zie ik een bord: “nog 4,5 km”. Dat kan niet waar zijn denk ik. Ik heb geen kilometerteller, maar het voelt alsof ik de laatste 10 kilometer al gedaan heb. Ben ik soms verkeerd gereden? In het laatste stuk zit nog een behoorlijk hoge steile afdaling van een viaduct. Na ongeveer drie uur onderweg te zijn geweest kom ik, moe maar voldaan, weer aan bij Café ‘t Groene Woud. Daar hoor ik dat het laatste stuk inderdaad een stuk langer was. We zitten nog even na op het terras met een welverdiende chocomel. Het was een leuke en gevarieerde toertocht, die geen moment verveelde.

Wil je ook eens met je clubgenoten een MTB toertocht rijden? Meld je dan via fietstraining@ijce.nl