Eerste IJCE-fietstoertocht - 50 en 100 km - Verslag

De eerste IJCE-fietstoertocht voor volwassenen is succesvol verreden op zondag 26 mei. Op deze zondagmorgen om 10.00 uur meldden zich 18 rijders bij Op Noord voor een rit van 100 km over de Brabantse wegen. Om 11.00 uur vertrok een tweede groep voor een rit van zo'n 50 km. Hieronder een verslag van beide ritten.

De 100km Tour de IJCE

Willem Ballemans: "IJCE schaatsers fietsen samen. Onze voorzitter heeft de stoute (fiets-)schoenen maar eens aangetrokken en het initiatief genomen om een toertocht te organiseren. Laagdrempelig, inschrijven was dan ook niet nodig, wel een helm en natuurlijk een (race)fiets.

Zondag 26 mei stond de tocht op het programma. Deelname mogelijk voor 50 of 100 km, en vertrek niet al te vroeg, zodat we uitgerust aan de start verschenen. Prima opkomst bij de 100 km tocht, die werd voorgereden door Peter Traanman, 18 Deelnemers, incl. een vijftal dappere dames. Opkomst voor de 50 km tocht is me niet bekend, maar er moet minimaal 1 deelnemer zijn geweest, Huub Ulrich, als bezielend leider van deze tocht.

Goedgemutst vertrokken we goed gedisciplineerd naar het westen om uiteindelijk in Oisterwijk te genieten van een bakkie koffie of thee met appeltaart en slagroom voor de liefhebbers. IJCE dank voor deze eenmalige traktatie! Tempo werd op terugweg prima volgehouden met toch ruimte voor een praatje met steeds wisselende buurman in de groep. Een nieuwe traktatie wachtte op ons na de finish in ´Op Noord´. Marnix, een van de coureurs, was jarig en vierde dat samen met ons op het terras, nadat we uit volle borst hem hebben toegezongen met een welgemeend ´lang zal hij leven´. Al met al een geslaagde dag, Willem dank voor het initiatief. Er is een nieuwe traditie geboren!"

De 55km Tour de IJCE

Huub Ulrich: "Niemand had ook maar enig idee hoeveel IJCE-leden, de racefiets zouden nemen om aan  de allereerste toertocht van IJCE deel te nemen. De mannen van de 100km waren al vertrokken om 10:00 uur en wij van de 55km konden eerst nog een extra uurtje uitslapen voordat we aan de beurt waren.

De voorzitter had mij gevraagd om voorrijder te zijn. Er moest wel een route uitgezet worden die aantrekkelijk moest zijn en ook halverwege een pauze om de afgefietste calorieën te compenseren. Er waren uiteindelijk drie pogingen nodig om een mooi traject te vinden van plusminus 50 km. Het was continue te lang, maar dat had meer te maken met mijn interesse voor natuur en vogels. Maar mijn schaatsteamlid Frank was bereid om ook als ondersteuner van de groep mee te fietsen.

Dus ruim voor 11:00 uur stonden we op de parkeerplaats van de school uit te kijken naar de deelnemers. En ja hoor we hadden er wel geteld twee, maar niet de eerste de beste. Een die de zorg een warm hart toe draagt en een jonge knul die net met werken gestart was voor Philips op de Campus. Stof genoeg om ook wat te babbelen tijdens de tocht.

Eerst maar eens zien om uit de bebouwde kom van Eindhoven te geraken, zodat we die vervelende stoplichten kwijt waren. Met windkracht 5 in de rug richting Nuenen en via de nieuwe fietssnelweg van Nuenen naar Stiphout. Wat een beleving als je niet naar obstakels of auto's hoeft te kijken, alleen hardlopers en skeelers. Nadien zijn we om Mierlo heen naar Lierop gereden, waarbij elke brug over een kanaal of snelweg meetelde voor het bergklassement. Met een lekker bakkie koffie met warm appelgebak en een dot slagroom zijn we het tweede gedeelte van de etappe richting Nederwetten gegaan. Ja en op dat gedeelte stond de wind dus verkeerd. Mijn fietsgenoten hadden het letterlijk opgenomen, dat ik voorrijder was, dus kop op de wind en stoempen. Nog vlug een sprintje voor de brug bij Son om niet te hoeven wachten op een aankomend sloepje en dan via de Franse baan naar Sportcentrum op Noord.

Iedereen tevreden en weer een route rijker, met stukjes natuur die nieuw waren, huiswaarts zodat we Max Verstappen op tijd zagen vertrekken voor de start van de GP Monaco. In tegenstelling tot Max zijn er bij ons geen 5 seconden straf uitgedeeld maar alleen complimenten en gezelligheid. Jammer voor diegene  die er niet bij waren, maar volgend jaar hopen we op een grotere deelname."