NK Clubs Summit, 16 maart - verslag

Het ijs is er anders, de snelle rondjes lijken makkelijker te gaan. Er staat in elke bocht een groot scherm waarop je je eigen transpondernummer met bijbehorende rondetijd goed kunt zien. De laatste keer schaatsen van het seizoen 18-19 is een mooie afsluiting. We zijn zaterdag 16 maart in Heerenveen, in Thialf bij de NK Club Summit. Met zijn dertigen vertegenwoordigen we IJCE en zo te zien zijn we een van de grootste afvaardigingen.

Sicco Janmaat, een van de trainers van de ploeg van Jac Orie, is de initiatiefnemer van deze summit. Als je als club op de ranglijst bij de eerste 14 bent, mag je in oktober meedoen met de wedstrijd tussen de Nederlandse clubs. We stonden zestiende toen ze ons uitnodigden, inmiddels zijn we gezakt naar de twintigste plaats. Zie voor de ranglijst en de manier waarop die tot stand komt: https://www.nkclubs.nl/ranglijst/

Voor we mogen schaatsen, zijn er een aantal lezingen, die we bijwonen samen met de vertegenwoordigers van de andere clubs die uitgenodigd zijn voor deze summit. De lezingen gaan over hoe je als club je leden bindt, over IJSTIJD - de actie van de KNSB om meer kinderen aan het schaatsen te krijgen -, over trainen met een hartslagmeter, over voeding tijdens trainingen. Het blijkt helemaal niet zo slecht te zijn om zonder fatsoenlijk ontbijt op zondagmorgen te gaan schaatsen en pas daarna te ontbijten, zoals ik altijd doe. Sowieso moet er twee uur tussen de maaltijd en de training zitten, dat is wat we daarvan leren. Voor meer informatie over de lezingen, zie https://www.nkclubs.nl/summit/.

Jac Orie vertelt hoe je talent kunt ontdekken en vooral ontwikkelen. Het blijkt helemaal niet zo te zijn dat de degenen die aanvankelijk het meeste talent hebben, op de lange termijn het meest succesvol zijn. Soms duurt het wat langer eer een talent tot volle ontwikkeling komt, en zo iemand kan dan uiteindelijk beter worden.

Maar natuurlijk ging het de meesten van ons om te schaatsen op het magische recordijs van Thialf en er zijn IJCE’rs die er het snelste rondje van het seizoen gereden hebben. Wat een beetje tegenviel was de dweiltijd, die was bijna een half uur. En wat verder opviel was dat er veel minder treintjes rijden dan op onze eigen baan in Eindhoven, waardoor we soms maar met tweeën of drieën rondreden.

Al met al is het een gezellige dag. De busreis wordt opgevrolijkt door een quiz die onze voorzitter samengesteld heeft. De vragen, maar meer nog de manier waarop hij ze stelt en uitlegt hoe je zou moeten antwoorden, zijn aanleiding tot veel hilariteit. En al doende worden we allemaal wat wijzer over de geschiedenis van IJCE en van onze IJsbaan, die dit jaar op 6 december vijftig jaar bestaat. En we hebben er een mooie banner aan overgehouden.