Vijf jaar lang een geslaagd Zomerkamp

2014-2018 Vijf jaar lang een geslaagd Zomerkamp Jeugd IJCE !

We schrijven maart 2014 als in het kader van het vernieuwingsbeleid jeugd IJCE een groepje enthousiaste vrouwen en mannen op de ijsbaan reclame maakt bij de ouders van de jeugd voor deelname aan een zomerkamp voor de IJCE-jeugd. Het idee was om dit op het binnenterrein van de 400meter baan te doen en de jeugd een weekend met veel leuke en sportieve activiteiten te bezorgen. Op vrijdagavond 5 juli 2014 was het zover en konden de eerste ouders verwelkomt worden met hun dochter en/ of zoon om een tentje op te zetten op een vooraf gemarkeerde plek op het grote grasveld in een cirkelvorm met middenin voldoende ruimte voor allerlei activiteiten en de tenten van de begeleiders. Dertig kinderen deden er mee, drie- en dertig hadden zich aangemeld, maar door onvoorziene omstandigheden moesten drie kinderen afhaken. Vrijdagavond, na het opzetten van de tenten vond er eerst een kennismakingsronde plaats waarbij ook enige bestuursleden van IJCE aanwezig waren. 

Daarna vond er een wervelende skeelerclinic plaats onder leiding van enige speciale jeugd skeelertrainers van SVU (SchaatsVereniging Utrecht). Vervolgens was het bedtijd voor de jongere jeugd. De wat oudere jeugd kon nog een potje voetballen, pingpongen of iets dergelijks, of uitblazen op een kleine tribune bij de jurytoren waar een beamer opgesteld was en waar het wereldkampioenschap voetbal te zien was. 

Zaterdagochtend was het klimmen geblazen bij Neoliet op de Sporthogeschool. Onder leiding van ervaren Neoliet-trainers werd aan twaalf begeleiders van IJCE uitgelegd hoe de kinderen gezekerd moesten worden en daarna konden de dertig kinderen de steile klimwanden op. Het was mooi om te zien hoe kinderen die dit voor de eerste keer deden, langzaam hun hoogtevrees overwonnen en steeds hoger klommen. Een geweldige ervaring! Daarna ging iedereen weer terug voor de lunch en werden er in de middag allerlei spellen gedaan in de Genneper parken. Gelukkig waren de weergoden het zomerkamp gunstig gestemd en konden deze activiteiten met succes plaatsvinden. Voor de oudere jeugd, twee teams van vijf personen, stonden er tonnen, touwen en palen klaar bij het meertje in het park en was de opgave om gezamenlijk een vlot te bouwen en daarmee naar de overkant naar de steiger bij het pre-historisch dorp te varen. Hiervoor was een goede samenwerking vereist tussen de teamleden. Na de nodige tips en aanwijzingen van de begeleiders gingen de vlotten succesvol te water en kon men naar de overkant varen. 

Dit werd zowaar een wedstrijd tussen de twee teams. 

De jongere jeugd had intussen niet alleen allerlei spellen gedaan maar ook vier vlaggen gemaakt voor het Nederlands elftal dat ’s avonds moest voetballen voor een plaats in de halve finale. Na het avondeten ging de gehele groep naar het zwembad Eikenburg waar klein en groot zich twee uur lang kon uitleven met allerlei spellen in het water. Iedereen had het erg naar de zin en het duurde dan ook even voordat iedereen weer uit het water was gehaald. De rest van de avond stond in het teken van de voetbalwedstrijd van het Nederlandse team tegen Costa Rica. Iedereen had zich daarvoor verzameld op de tribune bij de jurytoren. De kleintjes hielden het ondanks het late uur goed vol tot aan de verlenging en de strafschoppen. Toen wilden ze wel erg graag gaan slapen. Een aantal hield het vol tot en met de strafschoppen die Nederland uiteindelijk won en waardoor ons nationale elftal naar de halve finale doorging. Daarna nog even na-chillen en heel laat naar bed.

Zondagochtend was de wekker gelukkig wat later gezet om alle kinderen en begeleiders weer goed wakker aan het ontbijt te krijgen. Daarna kon aan de fietstocht begonnen worden. Voor de snellere jeugd met racefiets was er een langere route uitgezet dan voor de langzamere jeugd en de kleintjes. Het einddoel was echter hetzelfde, rond het middaguur kwam iedereen bij elkaar bij de Hut van Mie Pils voor de lunch. Daarna fietste men terug naar het IJssportcentrum en werd het zomerkamp beëindigd met het uitreiken van prijzen voor samenwerking, teamwork en sportiviteit door de toenmalige voorzitter van IJCE, Gerard van Oosten, en voor alle deelnemers een IJCE-zomerkamp-koffiemok. Hier waren ook de ouders van de kinderen weer bij want uiteindelijk moesten ook de tenten weer opgeruimd worden en met alle andere meegebrachte spullen weer in de gereed staande auto’s geladen worden. Daarna werd alles op het binnenterrein netjes opgeruimd en konden ook de begeleiders en organisatoren moe maar voldaan naar huis gaan. Mede door hun enthousiaste en bereidwillige inzet was dit 1ste zomerkamp een geslaagd evenement geworden. De deelnemende IJCE-jeugd heeft elkaar op dit zomerkamp goed leren kennen en er werden nieuwe vriendschappen gesloten. 

Nu vijf jaar later, augustus 2018, heeft het 5e zomerkamp alweer plaatsgevonden en we zien dat veel van de jeugd van het 1ste zomerkamp met veel enthousiasme elk jaar deelneemt aan het zomerkamp. Men heeft elkaar nu echt goed leren en waarderen door de jaren heen en daarnaast komt er nieuwe jeugd bij die hartelijk ontvangen en opgenomen wordt in de groep door de oudere garde. Na twee jaar bleek het helaas niet meer mogelijk om het zomerkamp in het IJssportcentrum Eindhoven te organiseren vanwege allerlei weekend activiteiten en de nieuwe commerciële aanpak van Sportfondsen, de nieuwe eigenaar. In maart 2016 is er daarom contact gezocht met de sportaccommodatie OpNoord in Woensel. 

Hier bleek men graag bereid te zijn om aan het zomerkamp mee te werken en werd het mogelijk om, de warme maaltijd, in de keuken van OpNoord klaar te laten maken. 

Anno zomer 2018, drie jaar later, blijkt OpNoord een toplocatie te zijn voor het zomerkamp waar iedereen, zowel deelnemers en organisatie graag aanwezig is en waar er altijd fantastisch leuke dingen gedaan kunnen worden met de volle medewerking van het team van OpNoord. 

Het hoogteparcours is een van de toppers maar ook het Levend Stratego en de Bonte avond op zaterdagavond. Er is op het terrein een mooie, af te schermen ruimte voor de tenten met toiletten en douche aan de rand. Met de grote legertent van ‘Prachtig mooi Sport en Spel’ in het midden hebben we een gezellige kantine waar gegeten, gepraat en gelachen wordt en de nodige spelletjes gedaan worden in kleine groepjes. 

Op zaterdagavond is het kampvuur een gewilde rustplek voor alle deelnemers na alle drukte en vrolijkheid van de Bonte Avond.

Het weer blijkt bij OpNoord meestal goed tot geweldig te zijn en de sfeer is dat idem dito mede dank zij het team van OpNoord.

Elk jaar zijn er ongeveer 30 tot 35 kinderen die deelnemen. Na drie jaar ook de jonge jeugd van onder de 7 jaar te laten deelnemen is besloten om dit toch maar niet meer te doen wegens de grote en extra organisatorische druk. 

Als hoofdorganisatoren kunnen we na 5  jaar ook stellen dat we een super team van begeleiders hebben die enthousiast, en met veel humor de activiteiten laten plaatsvinden, met goede ideeën voor verandering komen en elk probleem dat zich voordoet weten te tackelen. Chapeau voor hen! 

Elk jaar hebben we dingen kunnen verbeteren en inmiddels ligt er een goed, geolied draaiboek klaar voor het volgende zomerseizoen, voor het 6e IJCE zomerkamp!

En we hopen dat er nog veel meer IJCE jeugd zal gaan deelnemen aan dit superleuke evenement. 

Tenslotte ook veel dank ook voor de dames die de catering verzorgen, en hun superwijze van goedkoop inkopen en dank aan onze vaste sponsoren: Broodjes brengen en Rono Sport. 

Gezien de vele, goede en plezierige reacties van de IJCE jeugd en hun ouders, de medewerking van IJCE trainers en begeleiders kunnen we stellen dat het IJCE Zomerkamp elk jaar een goede bijdrage levert aan de verbetering van de Jeugdaanpak van IJCE.

Paula van der Kaaij en Ad den Otter

Samenvatting data, locatie, deelnemers en activiteiten Zomerkampen IJCE

  • 1ste zomerkamp: weekend vrijdag 5-6 en 7 juli 2014, IJssportcentrum Eindhoven, 31 deelnemers. Skeeleren, klimmen, spellen, hardlopen, fietsen en zwemmen
  • 2e zomerkamp: weekend vrijdag 4-5 en 6 september 2015, IJssportcentrum Eindhoven, 33 deelnemers.  Skeeleren, klimmen, spellen, hardlopen, fietsen en zwemmen
  • 3e zomerkamp: weekend vrijdag 24, 25 en 26 juni 2016, bij OpNoord te Woensel, 35 deelnemers. Skeeleren, schaatsen, spellen, hoogteparcours, hardlopen en fietsen
  • 4e zomerkamp: weekend vrijdag 16, 17 en 18 juni 2017, bij OpNoord te Woensel, 31 deelnemers. Skeeleren, hoogteparcours, spellen, hardlopen, fietsen en zwemmen.
  • 5e zomerkamp: weekend vrijdag 8, 9 en 10 juni 2018, bij OpNoord te Woensel, 29 deelnemers. Skeeleren, klimmen, spellen, hardlopen, fietsen en zwemmen